Nieuws

50 jaar Trianval – een vleugje historiek

Op 8 mei 1972 startte de beschutte werkplaats van Wetteren als een afdeling van de Sociale Werkplaatsen van het arr. Dendermonde met 5 personen met een handicap en 1 begeleider.

Al snel start op 1 januari 1979 de beschutte werkplaats van Wetteren als een onafhankelijke werkplaats. De vzw Trianval wordt opgericht.

De historiek van de werkplaats kenmerkt zich door een gestage groei in activiteit, personeel, machinepark en bedrijfsgebouwen.

Het begin situeert zich in de Scheldedreef, in een gehuurd pand met een oppervlakte van 2 x 100 m², een deel van een oude breigoedfabriek. Gedreven door de groei, na tussenstops aan de Zuiderdijk in Wetteren en een tweede gebouw in Wichelen verhuist Trianval naar de Biezeweg in Wetteren, in de industriezone Kwatrecht. In 1982 is alle activiteit ondergebracht onder één dak, in moderne bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van 2 700 m² die eigendom zijn van de vzw.

Door de gunstige ligging en de ruime gebouwen komt de beschutte werkplaats pas goed op dreef. Het is een verhaal van groeien, bouwen en investeren.

Onder leiding van directeur en bezieler André Troch, tevens medeoprichter van Trianval, groeit Trianval uit tot een sterke speler in de sociale economie en een gewaardeerde toeleverancier. De directie werd hierbij ondersteund door een dynamische raad van bestuur en omringd door gedreven medewerkers.

André Troch was operationeel actief tot eind 2013, tot vandaag is hij, gedreven als voorheen voorzitter van de vzw Trianval. De dagelijkse operationele leiding van Trianval is sedert 2014 toevertrouwd aan directeur Luc De Maesschalck.

Actueel telt het maatwerkbedrijf 285 medewerkers, waarvan 245 maatwerkers en 40 medewerkers binnen de omkadering. De bebouwde bedrijfsoppervlakte werd in 2021 nog met 4.000 m² uitgebreid door de aankoop van een bedrijfspand gelegen op wandelafstand van de hoofdzetel. Trianval telt nu ruim 20.000 m² bedrijfsgebouwen en biedt een sterke diversiteit van activiteiten aan: assemblage, elektromontage, repacking, krimpverpakking, diverse manuele activiteiten, verpakken van niet voorverpakte voeding, houtbewerking en werken ter plaatse bij de klant. Het bedrijf gaat geen uitdaging uit de weg, staat open voor innovatie en investeert continu sterk in zijn machinepark en informatica .

Als modern industrieel toeleveringsbedrijf wordt er uitsluitend business to business gewerkt. Knowhow, ervaring en deskundigheid zijn de troeven. Flexibiliteit gaat hand in hand met een doorgedreven professionalisering. Verschillende certificaten onderstrepen dit. Ondermeer ISO9001, BIO, BRC, Unitar Certifiaat, SDG Champion, Voka Duurzaam Ondernemen, Costco, Halal certificaat zijn verworven.

De grote kracht blijft evenwel uitgaan van de maatwerkers, zij zijn het kloppend hart van het maatwerkbedrijf. Trianval is zijn missie, tewerkstelling van personen met afstand tot de arbeidsmarkt, met bijzondere aandacht voor personen met een arbeidshandicap, 50 jaar trouw gebleven. De raad van bestuur bekrachtigt de missie ieder jaar opnieuw.

Duurzaam en sociaal ondernemen is en blijft de ambitie.